Kategórie
 
 
 
 
 

Kokosovo - kakaová cheesecake tortička

Kokosovo - kakaová cheesecake tortička

Kokos a kakao! Kombinácia, ktorá k sebe jednoducho patrí. Veď kto by si nepamätal slávne KOKA KEKSY zo žlto modrej papierovej krabičky. Dlhé roky nesmeli chýbať v skrinkách s dobrotami, a potom keď sme ich doma v tajnej skrinke objavili, chodili sme na ne ako včely na med, až kým nezostala prázdna krabica a naše mamy potom kývajúc nechápavo hlavami, ale so smiechom v očiach vyhadzovali zo skriniek prázdne krabičky. Aj vy ste na ne takto potajomky chodili do skrinky? Tieto sušienky ma napadli hneď keď som dostala nápad upiecť takúto kombináciu tortičky na spôsob cheesecake. Je jednoduchá, nenáročná na suroviny, ale šťavnatá, voňavá a jednoducho mňam! Prevonia vám celý dom. Tak teda poďme spolu na to...

Cesto:

200 g maslové sušienky, 50 g maslo, 50 g kryštálový cukor, 1 vajce, 2 polievkové lyžice kakao

Kokosová náplň:

250 ml šľahačková smotana, 500 g mascarpone, 125 g Philadelphia cream cheese, 200g kryštálový cukor, 100 g kokos, 3 vajíčka veľkosti M, 3 polievkové lyžice kukuričný škrob Gustin

Vanilkový krém:

250 ml šľahačkovej smotany, 250 g mascarpone, 1 vanilkový cukor, 100 g práškový cukor

POSTUP:
Rúru si predhrejeme na 220 stupňov. Sušienky najemno pomelieme, pridáme k nim roztopené (nie horúce) maslo, preosiate kakao, cukor a celé vajíčko. Všetko spolu vymiesime na kompaktnú hmotu. (ak sa vám trošku bude lepiť, vôbec to nevadí).

Spodok tortovej formy s klipom (priemer 23cm) vystelieme papierom na pečenie. Cesto preložíme do formy a rovnomerne ho roztlačíme po dne a okrajoch asi do polovice výšky formy. Lepšie sa vám bude pracovať s vlhkými rukami. Preto aj keby bolo cesto trošku lepivé s vlhkými rukami sa vám bude veľmi dobre pracovať. Takto pripravené cesto dáme predpiecť do rúry na cca 10 – 15 min. pri teplote 220 stupňov.

Medzitým si vyšľaháme šľahačkovú smotanu do tuha, pridáme k nej mascarpone, cream cheese, kryštálový cukor a poriadne zašľaháme, aby sa nám všetko krásne spolu spojilo. Potom postupne do zmesi pridávame a zašľahávame po jednom vajíčku, pridáme kokos a nakoniec škrob. Všetko spolu ešte dobre premiešame a hotovú kokosovú náplň vylejeme na predpečený korpus, ktorý keď vytiahneme z rúry, tak ihneď znížime teplotu na 170 stupňov! (nezabudnite stiahnuť teplotu!!)

Vložíme do rúry a pri uvedenej teplote 170 stupňov pečieme cca 50 minút. Po upečení bude mať náplň krásnu zlatistú farbu. Nezľaknite sa, keď stred ešte bude trošku trasľavý, je to normálne! Pri chladnutí krásne všetko stuhne.

Tortičku necháme vychladnúť najskôr pri izbovej teplote a potom ju vložíme do chladničky minimálne na 3 hodinky (najlepšie na noc).

Keď nám tortička stuhla, pripravíme si vanilkový krém. Vyšľaháme si šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom do tuha, pridáme mascarpone, práškový cukor a na najvyšších otáčkach šľaháme na hladký krém.

Tortičku vyberieme z formy, preložíme na tortový podnos, a na povrch tortičky pomocou cukrárskej palety natrieme 2/3  vanilkového krému. Uhladíme do hladka. Zvyšnou 1/3 krému naplníme cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a tortičku po obvode ozdobíme. Ďalej si môžete tortičku ľubovoľne ozdobiť či už cukrovinkami, ovocím alebo jedlými kvietkami. Ja som použila rafaello guľky, jedlé kvety a čokoládové ozdoby.

Verím, že pri pečení zažijete nádherné chvíle a že tortičkou potešíte nejakého oslávenca v rodine alebo z kruhu priateľov, alebo si ju jednoducho spravíte len tak, pre radosť. Lebo na to, aby sme si robili radosti každý deň, nie je potrebná udalosť... jednoducho každý deň ďakujme a oslavujme svoj život.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia