Kakaové tartaletky s citrónovým krémom a malinovým coulis

Kategórie
 
 
 
 
 

Kakaové tartaletky s citrónovým krémom a malinovým coulis

Moji milí,

tieto tartaletky skutočne v sebe skrývajú chuť a farby letnej lásky...

Leto je v plnom prúde a tak aj keď sa rozhodneme niečo si upiecť, tak akosi viac ako inokedy máme chuť na svieže koláčiky. A tak aj ja, keď som videla v záhradke zrelé maliny, egreše, ríbezle a tie roztomilé malé černice, tak voľba bola jasná. Povedala som si idem vyskúšať spraviť veľké tartaletky, ktoré týmito krásnymi bobuľkami plnými vitamínov ozdobím. Ak sledujete moju prácu, pečiem košíčky, ale malé. A tieto formičky s priemerom 10 cm som mala v šuflíku odložené už dávno a konečne prišiel rad aj na ne. No a akú inú sviežu kombináciu vymyslieť ak nie citrón a malinu? A to teda, že je to dokonalá kombinácia...

Zvýšili sa mi tiež bielky a tak som sa rozhodla vyšľahať ich s cukrom a použiť na zdobenie. Oflambovala som ich a tie tartaletky vyzerali tak krásne. Ako málo stačí ku šťastiu...

Tak poďme na to...

Veľké kakaové tartaletky s citrónovým krémom a malinovým coulis – Chuť lásky

Cesto:
380 g hladkej múky, 250 g vychladnuté 82%maslo, 1 celé vajíčko, 1 žĺtok, 70 g práškový cukor, 2 polievkové lyžice preosiateho kakaa

Citrónový krém:
125 ml 33% šľahačkovej smotany, 250 g mascarpone, pravá vanilka alebo vanilkový cukor, kôra a šťava z jedného citróna, práškový cukor podľa chuti

Malinové coulis:
400 g mrazených malín (alebo čerstvých), 1 sáčok želatiny v prášku Dr.Oetker

Postup:
Suroviny na cesto spolu vymiesime, aby vzniklo hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a minimálne na polhodinu necháme odpočinúť v chladničke. (tento postup určite nevynechajte, s cestom sa vám bude lepšie pracovať).

Vychladnuté cesto vyvaľkáme na cca 5mm hrubý plát, vykrajujeme krúžky podľa veľkosti formičiek, krúžky vkladáme do formičiek https://www.matteocucina.sk/tartaletky/forma-na-tartaletky-10cm-sada-6ks/ a cesto dobre povtláčame. Povrch zrežeme príborovým nožíkom, aby po upečení boli pekné so zarovnaným povrchom. (formičky nie je potrebné vymastiť, pekne sa dajú vybrať po upečení). Spodok cesta popicháme vidličkou a zaťažíme ho papierom na pečenie, ktorý sme si vystrihli podľa veľkosti a nasypeme naň fazuľu, kvôli tomu aby vám zostalo miesto na krém, inak by cesto pri pečení viac narástlo a bolo by v ňom potom menej miesta na krém.  Pečieme pri 220 st., cca 15 min., treba sledovať podľa rúry. Po upečení odstránime papierové výrezy s fazuľou a necháme vychladnúť. Upečené korpusíky vyberáme z formičiek po vychladnutí.

Vychladnuté naplníme do polovici citrónovým krémom, ktorý si pripravíme nasledovne. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkou do tuha, potom pridáme mascarpone, citróvú kôru, šťavu a práškový cukor podľa chuti. Všetko spolu vyšľaháme v mixéri na hladký krém. Naplnené tartaletky vložíme do chladničky, kým si pripravíme malinové coulis.

Malinové coulis si pripravíme tak, že maliny necháme prejsť varom cca 5-7 minút. Potom ich prepasírujeme cez sito, aby nám zostala len dreň a šťava bez jadierok. Prepasírované ešte prehrejeme a  pridáme k nim želatínu v prášku od Dr. Oetker, ktorú sme si rozmiešali v kúsku vody a vlejeme ju k malinovej dreni. Povaríme cca 2 minútky, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Nikdy nedávajte malinové coulis na krém ešte horúce, lebo sa vám zmieša s krémom a to nechceme. Takže tartaletky plníme polovychladnutým malinovým coulis a necháme v chladničke úplne vychladnúť cca 1 hodinku.

Naplnené tartaletky ľubovoľne ozdobíme ovocím.

   

Na záver citát:
„Možno nie som chytrý ako ostatní, ale viem čo je láska.“ – Tom Hanks vo filme Forrest Gump

Nie každý máme šťastie robiť to čo milujeme, ale každý z nás sa môže rozhodnúť vložiť lásku do vecí, ktoré robí. Na ničom inom nezáleží...

S láskou Ivka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia