Citrónovo – čučoriedkové cupcakes s citrónovým krémom

Kategórie
 
 
 
 
 

Citrónovo – čučoriedkové cupcakes s citrónovým krémom

Máme za sebou najkrajšie sviatky roka a viem, že každý z nás je presýtený tými tradičnými vianočnými koláčikmi. Preto som sa rozhodla pripraviť pre vás na toto obdobie netradičný svieži koláčik.

Prinášam vám fantastický recept na mafinky, ktorý mi pripomína obľúbenú maminkinu bublaninu s čučoriedkami. Vždy som ju milovala. Síce momentálne nemôžem jesť múku, ale to neznamená, že nemôžem potešiť aspoň mojich najbližších doma. Obohatila som ich o citrón, ktorý je v ceste a tiež krém je citrónový a poviem vám tá vôňa a svieža chuť je neodolateľná. Mafinky sú vláčne a šťavnaté.
Zamilujete si ich.

 

Citrónovo – čučoriedkové cupcakes s citrónovým krémom (cca 12 ks )

Cesto:

230 g hladkej múky + 2 polievkové lyžice hladkej múky na obalenie čučoriedok
1 čajová lyžička prášok do pečiva
½ čajovej lyžičky sóda bikarbóna
½ čajovej lyžičky soli
150 g kryštálový cukor
125 ml mlieko plnotučné
110 g kyslá smotana
110 g maslo tradičné 82%
100 g čučoriedky čerstvé alebo zmrazené
1 celé vajce veľkosti M – L
1 žĺtok
Šťava a kôra z jedného citróna

Krém:

250 ml 33% šľahačkovej smotany
350 g mascarpone
150 g práškový cukor
1 kávová lyžička vanilkový extrakt (alebo vanilkový cukor)
Šťava a kôra z jedného citróna

Takto sa to podarí:
Je dôležité aby všetky suroviny na prípravu cesta mali izbovú teplotu.
V miske si zmiešame preosiatu hladkú múku, soľ, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
V ďalšej miske si rozmiešame mlieko s kyslou smotanou.

Do mixéra dáme zmäknuté maslo, 1 vajce, 1 žĺtok a kryštálový cukor. Je naozaj dôležité aby maslo bolo zmäknuté! Tieto suroviny mixujeme do peny, aby sa maslo, vajíčka a cukor poriadne premiešali. Do vyšľahanej maslovo-vajíčkovej zmesi prisypeme polovicu múčnej zmesi, zašľaháme, potom pridáme polovicu mliečno-smotanovej zmesi, znova prešľaháme, potom pridáme zvyšnú múčnu zmes, premiešame a nakoniec pridáme druhú polovicu mliečno-smotanovej zmesi a poriadne premiešame. Vznikne nám krásne hladké cesto. Nakoniec do cesta ručne zamiešame nastrúhanú citrónovú kôru a šťavu z jedného citróna.

Úplne nakoniec zľahka do cesta vmiešame čučoriedky ktoré sme si premiešali s dvoma polievkovými lyžicami hladkej múky. Je to kvôli tomu, aby v ceste zostali rovnomerne rozmiestnené. Vďaka obaleniu v múke neklesnú na dno košíka, a taktiež sa nerozpučia a nezafarbia vám cesto. Dôležité je ale primiešavať ich do cesta úplne zľahka! Pokiaľ máte mrazené čučoriedky (aj ja som mala) tak ich dopredu nerozmrazujte, lebo budú mokré a príliš zmäknuté. Vytiahnite ich z mrazničky tesne pred pridávaním do cesta. A také nerozmrazené ich premiešajte s múkou.

Do formy na mafinky vložíme papierové košíčky na mafiny a plníme ich do ¾ košíčkov. Z uvedenej dávky vám vyjde približne 12-14 kúskov.
Takto pripravené mafinky pečieme v rúre predhriatej na 170 stupňov cca 35 – 40 minút.
Po upečení ich necháme poriadne vychladnúť.

Kým mafinky chladnú pripravíme si ľahučký citrónový krém. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým extraktom (alebo vanilkovým cukrom) dotuha. Potom k nej pridáme mascarpone, práškový cukor, šťavu a kôru z citróna. Vyšľaháme spolu na krásny nadýchaný krém.
Hotovým krémom ozdobíme mafinky cez cukrárske vrecko s hladkou špičkou. 
Ozdobíme čerstvými čučoriedkami a citrónovou kôrou.

Sú mňam!

Ako by to bolo, keby som vám na konci nenapísala aspoň pár slov, ktoré povzbudia...

A tak:
„Maj srdce, ktoré je dostatočne láskavé na to, aby dokázalo prejaviť lásku a súcit. Ale zároveň dostatočne múdre na to, aby poznalo svoje hranice.“
Kayil Crow
 

S láskou,
Ivka

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia